Экономика

Rata de bază ridicată a Băncii Naționale forțează antreprenorii să renunțe la creditare — Călin Corjan

БАЗОВАЯ СТАВКА РЕФИНАНСИРОВАНИЯ, ВИОРЕЛ ГЫРБУ, КОРЖАН КЭЛИН, МНЕНИЕ, ЭКОНОМИКА, ЭКСПЕРТЫ

În ultima perioada, Banca Națională a Moldovei a reușit să majoreze de câteva ori ratele dobânzilor la operațiunile sale. Acest indicator este direct legat de ratele dobânzilor la credite, conform cărora activează băncile comerciale în Moldova.

Decizia Băncii Naționale demonstrează clar că în Moldova s-au înrădăcinat problemele de ordin economic.

«O astfel de rată ridicată forțează antreprenorii să renunțe la creditare. Dacă împrumuturile sunt scumpe, atunci este logic că și costul unui produs sau serviciu să crească. Nu este profitabil să soliciți un împrumut de la o bancă comercială, iar mulți antreprenori, în special cei mici, se gândesc în mod serios la închiderea propriei afaceri. Aceasta poate duce la încetarea creșterii salariilor și la dificultăți în dezvoltarea economiei țării «, a explicat Călin Corjan, expert în afaceri internaționale și inovații.

Unii experți nu exclud o posibilă scumpire a valutei naționale, precum și o scădere a numărului de bancnote aflate în circulație.

«Prin majorarea ratei de bază, creșterea costului creditelor, are loc scăderea masei leului. Agenții economici primesc mai puține credite în băncile comerciale, deoarece împrumuturile sunt deja foarte scumpe. Nu fiecare afacere își poate permite să ia un împrumut. Din acest motiv, masa de bani aflată în circulație scade”, a menționat Corjan.

Potrivit statisticilor, până în luna martie a anului curent Banca Națională a menținut rata de bază de refinanțare, care a fost de 13,5% anual. În același timp, ratele dobânzilor la creditele și depozitele overnight au rămas neschimbate — 16,5% și respectiv 10,5%.

Комментарии:comments powered by HyperComments

Loading...
Наверх